Zupa dyniowa na mleku z zacierkami

2016-10-10
Zupa dyniowa na mleku z zacierkami

SKŁADNIKI NA ZACIERKI

  • 15 dkg mąki
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  1. Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy sól i jajo. Pomiędzy palcami zacieramy niewielkie kluseczki.

SKŁADNIKI NA ZUPĘ:

  • 1 litr mleka (krowiego, koziego lub roślinnego)
  • 1/2 kg miąższu dyni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier do smaku
  1. Dynię kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą
  2. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy lub rozgniatamy widelcem.
  3. W dużym rondlu zagotowujemy mleko z solą oraz puree dyniowym. 
  4. Dodajemy zacierki i gotujemy do miękkości kluseczek.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel