Wytrawne ciasto jarmużowe

2018-07-09
Wytrawne ciasto jarmużowe
Proponuję ciasto wytrawne z jarmużem, kaszą jaglaną i szynką. Podaję je na ciepło lub na zimno z kuminowym sosem majonezowym. Ciasto ma konsystencję tarty, dlatego wymaga by kroić je bardzo delikatnie i nakładać szpatułką do ciast. 

Przepis przygotowała p. Agnieszka Chęcińska-Moser
SKŁADNIKI / 6 osόb: 
CIASTO:
  • 250g surowego jarmużu
  • 1 cebula zwykła
  • 3 jajka
  • 1 żόłtko
  • 100g szynki
  • 100g kaszy jaglanej
  • 70g żόłtego sera
  • 100 ml mleka
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy
  • sόl i pieprz
Sos majonezowo-kuminowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • Sόl i pieprz
 
Wykonanie:

Ciasto: 
  1. Nastawić piekarnik na 180oC. Formę (10cmx25cm) wysmarować oliwą i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami wody i gotować pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę (ważne), czyli około 15 minut, ostudzić.
  3. Umyć jarmuż i oderwać liście od łodyżki, poszarpać na mniejsze kawałki. Zblanszować jarmuż przez 5 minut, odcedzić, ostudzić, dobrze odcisnąć i poszatkować.
  4. Szynkę pokroić w kostkę i odstawić.
  5. Obrać cebulę i pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, następnie dodać szynkę i jeszcze chwilę smażyć mieszając, po czym ostudzić. W misce wymieszać jajka i żόłtko ze śmietaną i mlekiem, dodać ser, kaszę jaglaną, jarmuż, cebulę z szynką oraz sόl i pieprz, wymieszać.
  6. Wylać ciasto do formy i zapiekać w 180C przez 45minut. 

Sos: 
  1. Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Przestudzone ciasto serwować w plastrach z sosem majonezowo-kuminowym.

Agnieszka Chęcińska-Moser 
Jest doktorem nauk biomedycznych, biologiem molekularnym i szefem kuchni. Prace doktorska obroniła na Wolnym Uniwersytecie w Amsterdamie, następnie odbyła kilka staży podoktorskich z diagnostyki i leczenia nowotworów w USA, Hiszpanii i Belgii. Uzyskała dyplom mistrzowski w prestiżowej szkole sztuk kulinarnych Le Cordon Bleu w Paryżu. Specjalizuje się w zakresie żywienia molekularnego w zdrowiu i w chorobie. Interesuje się psychologią, historią sztuki kulinarnej i śpiewem klasycznym. Mieszka w Paryżu.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel