Wigilijny „maatjesharing”

2017-12-21
Wigilijny „maatjesharing”
Matjas holenderski na talarku ugotowanego ziemniaka z sosem majonezowo-jogurtowym z curry.

Przepis przygotowała p. Agnieszka Chęcińska-Moser 

SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI NA SOS:
 
WYKONANIE:
  1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Składniki sosu wymieszać, odstawić na 15 min, po czym doprawić solą i pieprzem.
  3. Śledzie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Ugotowane i przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki obrać.
  4. Koperek zanużyć w zimnej wodzie na 15 min, stanie się jędrniejszy.
  5. Ostudzone całkowicie ziemniaki pokroić w plastry. Następnie, na zimne plastry ziemniaka nałożyć sos, kawałek śledzia, posypać  go cebulą i udekorować koperkiem. Podawać jako odrębne danie.

Agnieszka Chęcińska-Moser 
Jest doktorem nauk biomedycznych, biologiem molekularnym i szefem kuchni. Prace doktorska obroniła na Wolnym Uniwersytecie w Amsterdamie, następnie odbyła kilka staży podoktorskich z diagnostyki i leczenia nowotworów w USA, Hiszpanii i Belgii. Uzyskała dyplom mistrzowski w prestiżowej szkole sztuk kulinarnych Le Cordon Bleu w Paryżu. Specjalizuje się w zakresie żywienia molekularnego w zdrowiu i w chorobie. Interesuje się psychologią, historią sztuki kulinarnej i śpiewem klasycznym. Mieszka w Paryżu. 
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel