Wigilijny kompot z suszu

2016-12-21
Wigilijny kompot z suszuKompot z suszonych owoców ma bardzo charakterystyczny smak. Albo się go uwielbia, albo za nim nie przepada. Nie ma jednak wątpliwości, że ma nieocenione właściwości poprawiające trawienie – czyli coś co jest nam bardzo potrzebne przy świątecznym stole. ;)
Podstawą kompotu są suszone owoce, głównie jabłka, gruszki i śliwki. Możliwości urozmaicenia smaku jest bardzo wiele, w zależności od gustu. Od przypraw takich jak cynamon, goździki, po inne suszone owoce, np.: rodzynki, morele. Sok z wyciśniętej pomarańczy również wzbogaci smak. Kompot można dosładzać do smaku cukrem zwykłym, waniliowym, trzcinowym, jednak najbardziej polecamy miód.
Nasza dzisiejsza przedświąteczna propozycja to przepis na kompot z suszonych owoców od Łaniaka, z dodatkiem rodzynek, moreli, cynamonu i goździków, posłodzony miodem z Pasieki pod Wielką Sową.

SKŁADNIKI:

JAK ZROBIĆ:

  1. Susz owocowy, morele i rodzynki włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić najlepiej na całą noc. 
  2. Na drugi dzień gotować owoce w tej samej wodzie, w której moczyły się przez noc. Gdy zaczną się gotować dodać cynamon i goździki. Gotować dalej przez około 30-40 minut na małym ogniu.
  3. Na koniec, kiedy kompot trochę ostygnie (nie może być wrzący!) dosłodzić miodem. 
Kompot podawać ciepły.
Przechowywać w lodówce.
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel