Szakszuka z soczewicą

2016-08-28
Szakszuka z soczewicąSzakszuka to forma jajecznicy. Jest bardzo popularna jako śniadanie w Izraelu, Tunezji oraz innych śródziemnomorskich krajach.

Zasada jest jedna ? jajo sadzi się w zagłębieniu, w pikantnym sosie na bazie pomidorów i papryki. Dodatki można zastosować bardzo różne: bakłażan, harissa, ciecierzyca czy ser.

Potrawa nie jest skomplikowana, a bazę pomidorową można przygotować dzień wcześniej, co więcej ? można ją przygotować na dwa, trzy posiłki i zawekować lub zamrozić. Potem wystarczy wyrzuć sos na patelenkę, podgrzać i wbić do niej jaja.

Szakszuka z soczewicą

SKŁADNIKI:

(dla 2 osób)

  • jajka
  • 1/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 spore mocno dojrzałe pomidory (poza sezonem można wykorzystać pomidory z puszki)
  • 1 niewielka cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • do podania natka pietruszki lub szczypiorek
  1. Soczewicę przepłucz na sitku, zalej szklanką wody gotuj do miękkości nie soląc wody. W miarę potrzeby podlewaj niewielką ilością wody.
  2. W piekarniku lub nad gazem opiecz ?na czarno? paprykę. Delikatnie zeskrob nożykiem skórkę i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.Paprykę można też podsmażyć na patelni, ale taka opieczona bardzo zyskuje na smaku i aromacie.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek.
  4. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
  5. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, oprósz solą i smaż do zeszklenia.
  6. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę cały czas mieszając.
  7. Do masy dodaj pomidory i duś do zredukowania nadmiaru płynu.
  8. Pod koniec dodaj pokrojoną paprykę i ugotowaną soczewicę. Wsyp cynamon oraz płatki chili.
  9. Dopraw do smaku solą i zmielonym pieprzem i duś kilka minut do połączenia smaków.
  10. Zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Oprósz solą i przykryj. Smaż do ścięcia białka.

Bazę warzywną można przygotować wcześniej, na przykład wieczorem. Potem wystarczy tylko podgrzać i wbić jaja.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel