Sernik z czekoladą i kajmakiem

2016-11-14
Sernik z czekoladą i kajmakiemZdradzimy Wam sekret? Uwielbiamy serniki, wszystkie, pod każdą postacią! Obok naszej dzisiejszej propozycji nie sposób przejść obojętnie. Kremowy, gęsty, rozpływający się w ustach sernik z czekoladą, masą kajmakową i bitą śmietaną. Nieco kaloryczny, ale zbliża się zima i potrzebujemy więcej energii, więc możemy sobie wybaczyć. :)
Pamiętajcie, że do przygotowania sernika wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI na sernik:

  • 1 kg sera twarogowego zmielonego 2-3 razy (ewentualnie można zastąpić gotowym ?serem na sernik? z wiaderka)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • cukier waniliowy
  • jaja
  • 350 g kajmaku
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 1 łyżka kakao

SKŁADNIKI na wierzch:


JAK ZROBIĆ ciasto:

1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
2. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Dodać ser i budyń, zmiksować.
3. Masę serową podzielić na dwie równe części.
4. Do jednej dodać roztopioną czekoladę i kakao, do drugiej kajmak. Każdą osobno wymieszać.
5. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Następnie masę kajmakową, wyrównać.
6. Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 160 stopni i piec kolejne 30 minut.
7. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

JAK ZROBIĆ wierzch:

8. Sernik wyjąć z blaszki.
9. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Przełożyć na wierzch sernika. (Można udekorować sernik śmietaną za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego)
10. Kajmak lekko podgrzać i przełożyć do woreczka foliowego, naciąć róg woreczka i udekorować sernik kajmakiem.
11. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.


Powodzenia i smacznego! :)


Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel