Puree pasternakowo-ziemniaczane

2018-07-01
Puree pasternakowo-ziemniaczane

Przepis przygotowała p. Agnieszka Chęcińska-Moser

Składniki:   

  • 400g pasternaka
  • 300g ziemnikόw
  • 2 łyżki oliwy
  • 150g szynki
  • 500g świeżej kapusty
  • 150g marchewki
  • sos vinaigrette (3 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; sól, pieprz do smaku)
  • natka pietruszki

Wykonanie: 

 

  1. Umyj i obierz pasternak i ziemniaki. Pokrόj na mniejsze kawaki, po czym ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj i utłucz je ręcznie na gładkie puree. 
  2. Pokrój szynkę w słupki i delikatnie podsmaż na oliwie. Dodaj szynkę do puree i wymieszaj. 
  3. Z kapusty zdejmij zewnetrzne liście, umyj ją i poszatkuj. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. 
  4. Posiekaj umytą i osuszoną natkę pietruszki. Przygotuj sos vinaigrette. 
  5. Wymieszaj kapustę z marchewką, pietruszką i sosem vinaigrette, odstaw na kwadrans. 
  6. Podawaj przygotowane puree z surόwką.

Agnieszka Chęcińska-Moser 
Jest doktorem nauk biomedycznych, biologiem molekularnym i szefem kuchni. Prace doktorska obroniła na Wolnym Uniwersytecie w Amsterdamie, następnie odbyła kilka staży podoktorskich z diagnostyki i leczenia nowotworów w USA, Hiszpanii i Belgii. Uzyskała dyplom mistrzowski w prestiżowej szkole sztuk kulinarnych Le Cordon Bleu w Paryżu. Specjalizuje się w zakresie żywienia molekularnego w zdrowiu i w chorobie. Interesuje się psychologią, historią sztuki kulinarnej i śpiewem klasycznym. Mieszka w Paryżu.  
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel