Pieczone warzywa z dipem

2016-06-21
Pieczone warzywa z dipem
Pieczone warzywa z dipem


SKŁADNIKI:

  1. Warzywa oczyszczamy, dzielimy lub kroimy na cienkie plastry lub w słupki. Młodą marchewkę czy pietruszkę wystarczy opłukać.
  2. Warzywa skrapiamy olejem i oprószamy solą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy około pół godziny (do miękkości warzyw) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, co jakiś czas delikatnie obracamy je aby równomiernie się podpiekły.
  4. Podajemy z dipem. 

SKŁADNIKI NA DIP:
  • 1-2 ogórki szklarniowe
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól do smaku 
  1. Orzechy podprażamy na patelni lub w piekarniku. Studzimy i siekamy.
  2. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy na sito i odciskamy nadmiar płynu.
  3. Czosnek rozcieramy z solą.
  4. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą.
Pieczone warzywa z dipem
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel