Panna Cotta z porzeczkami

2018-07-01
Panna Cotta z porzeczkamiPanna cotta czyli z włoskiego dosłownie gotowana śmietanka to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Tradycyjnie przygotowuje się go podgrzewając śmietankę wraz z żelatyną oraz cukrem i dodatkami. Masę przelewa się do foremek i po ostudzeniu wykłada do góry dnem. Deser podaje się ze świeżymi owocami i sosem owocowym.

Agar agar zamiast żelatyny, ksylitol zamiast cukru...

Nasza "zdrowa" wersja panna cotty jest przygotowana w wersji bez żelatyny i bez cukru.

Jako zagęstnika użyliśmy agar agar. Jest to świetny zamiennik żelatyny, który otrzymuje się z krasnorostów, glonów pozyskiwanych u wybrzeży Japonii. To bardzo wygodny w użyciu, nie nadający charakterystycznego posmaku, jak to jest w przypadku żelatyny, produkt. Jest niezastąpiony w diecie wegetariańskiej jak i wegańskiej.

Zamiast cukru proponujemy ksylitol, który nie tylko ma zdecydowanie mniej kalorii, ale przede wszystkim jest bezpiecznym rozwiązaniem zarówno dla cukrzyków jak i osób cierpiących na insulinooporność - ma niski indeks glikemiczny.

Panna cotta z porzeczkami

SKŁADNIKI:

(na dwie duże lub trzy mniejsze porcje)
  • 1/2 litra śmietany kremówki 
  • 1/2 łyżeczki agar agar 
  • 1,5-2 łyżki ksylitolu 
  • garść ulubionych miękkich owoców - truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody lub borówki

PRZYGOTOWANIE:

1. Kremówkę wymieszaj z agarem agarem oraz z ksylitolem. Zagotuj w rondelku.
2. Przelej do pucharków, szklaneczek, bądź dekoracyjnych słoiczków.
3. Odstaw do schłodzenia do lodówki na około dwie godziny.
4. Odłóż część owoców do dekoracji, resztę dokładnie rozgnieć. Polej gotowy deser, ozdób całymi owocami i podaj.


Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel