Kremowa zupa pomidorowa z imbirem

2016-11-07
Kremowa zupa pomidorowa z imbiremChyba nie znamy osoby, która by nie jadła w dzieciństwie zupy pomidorowej, często zrobionej z niedzielnego rosołu. Pomidorowa to chyba najbardziej rozpowszechniona i lubiana zupa w polskiej kuchni. Po prostu klasyk. Jednak wychodzimy z założenia, że klasyki kulinarne nie tylko można, ale i warto modyfikować, dając im możliwość zaskoczenia nas zupełnie nowym smakiem.
Dzisiaj proponujemy Wam pomidorową, ale nie zwykłą pomidorową! Kremową, z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku?

SKŁADNIKI
na wywar warzywny:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki tłuszczu
  • marchewki
  • pietruszki
  • 1 niewielki seler
  • połowa pora
  • 2,5 litra wody 
  • 0,5 łyżki ziela angielskiego
  • 0,5 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 5 listków laurowych 
  • sól wg uznania
Zamiast wywaru warzywnego możemy użyć również wywaru mięsnego, bądź rosołu.


JAK ZROBIĆ wywar:

1. Warzywa obrać, cebulę pokroić na dużą kostkę i podsmażyć w dużym garnku (jeśli mamy kuchenkę gazową możemy całą cebulę opalić na ogniem a potem dodać z resztą warzyw)
2. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bądź posiekany.
3. Dodać resztę warzyw, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól i zalać wodą.
4. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie (około 40 min)
5. Przecedzić. Marchewkę można zostawić i pokroić ją w kosteczkę lub zmiksować w zupie.

JAK ZROBIĆ zupę:

1. Do wywaru dodać passatę pomidorową albo pomidory i imbir starty na tarce. Chwilę pogotować.
2. Dodać śmietanę, doprawić tymiankiem oraz pieprzem i solą do smaku.


Zupę można podać z makaronem lub ryżem. Smacznego!


Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel