Gruszkowo-czekoladowa kruszonka

2017-07-09

Jest to przepis na deser dla całej rodziny, gdzie gruszki wraz czekoladą są zapieczone pod złocistą kruszonka.

Przepis przygotowała p. Agnieszka Chęcińska-Moser

SKŁADNIKI:

  • 4 dorodne gruszki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 80g cukru brązowego
  • 100g maki pszennej
  • 70g oleju kokosowego

                  
Wykonanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180C. Umyć i obrać gruszki. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić każda polówkę wzdłuż na 0.5cm paseczki. Rozłożyć gruszki w naczyniu do zapiekania.
  2. Połamać tabliczkę czekolady w kostki i rozsypać ją na gruszkach.
  3. Wymieszać mąkę z cukrem, po czym dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać do uzyskania kruszonki.
  4. Rozsypać kruszonkę po gruszkach z czekoladą i wstawić naczynie do piekarnika.
  5. Piec ok. 45 min aż kruszonka się zarumieni. Ostudzić i serwować na ciepło lub na zimno.

Agnieszka Ch
ęcińska-Moser 
Jest doktorem nauk biomedycznych, biologiem molekularnym i szefem kuchni. Prace doktorska obroniła na Wolnym Uniwersytecie w Amsterdamie, następnie odbyła kilka staży podoktorskich z diagnostyki i leczenia nowotworów w USA, Hiszpanii i Belgii. Uzyskała dyplom mistrzowski w prestiżowej szkole sztuk kulinarnych Le Cordon Bleu w Paryżu. Specjalizuje się w zakresie żywienia molekularnego w zdrowiu i w chorobie. Interesuje się psychologią, historią sztuki kulinarnej i śpiewem klasycznym. Mieszka w Paryżu.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel