Frittata z cukinią i kozim serem

2016-07-22
Frittata z cukinią i kozim serem

Frittata jest to rodzaj włoskiego omletu. Rozbełtane jaja, jakieś dodatki i w kilkanaście minut można stworzyć niebanalne i przepyszne danie. Świetnie smakuje gorąca tuż po upieczeniu jak i na zimno. Wersje smakowe można dowolnie tworzyć wykorzystując to co akurat mamy pod ręką lub nam zalega w lodówce.

Dzisiaj proponujemy frittatę z cukinią i kozim serem - te dwa składniki świetnie do siebie pasują. Forma ułożenia cukinii jest niezwykle dekoracyjna, lecz jeśli zależy nam na czasie możemy pominąć fantazyjne układanie plastrów cukinii - nie ma to wpływu na smak. 




SKŁADNIKI:

(na formę o średnicy 28 cm)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinię opłucz. Pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Oprósz solą, zalej oliwą i odstaw na kilka minut do zamarynowania.
  2. W okrągłym naczyniu do zapiekania układaj plastry cukinii, tak aby tworzyły spiralę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  4. Jajka rozbełtaj z solą. Zalej ułożoną cukinię.
  5. Ser pokrój na mniejsze kawałki, powtykaj je pomiędzy plastry cukinii.
  6. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.
  7. Piecz 20-25 minut.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel