Fenkuł po prowansalsku 

2018-07-09
Fenkuł po prowansalsku Przepis przygotowała p. Agnieszka Chęcińska-Moser 

Składniki/ 4 osoby: 
  • 2 dorodne fenkuły 
  • 3 jajka 
  • kilka czarnych oliwek 
  • sos vinaigrette (3 łyżki oliwy; 
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • musztarda, 
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki     


Wykonanie: 
  1. Jedno jajko ugotuj na twardo, a pozostałe dwa jak lubisz.
  2. Wymieszaj składniki na sos vinaigrette i dodaj jedno, ugotowane na twardo, dobrze rozgniecione jajko.
  3. Umyj fenkuł, odkrój łodyżki i listki. Zdejmij  z niego dwa zewnętrzne liście, jeśli to konieczne, obierz obieraczką także drugi liść. Przekrój bulwę na pół i wytnij głąb. Pokrój bulwę w cienkie plasterki (piórka).
  4. Wymieszaj plasterki fenkułu z sosem, udekoruj pozostałymi jajkami i czarnymi oliwkami.
  5. Posyp posiekaną natką pietruszki. Odstaw na kwadrans, po czym serwuj.       


Agnieszka Chęcińska-Moser 
Jest doktorem nauk biomedycznych, biologiem molekularnym i szefem kuchni. Prace doktorska obroniła na Wolnym Uniwersytecie w Amsterdamie, następnie odbyła kilka staży podoktorskich z diagnostyki i leczenia nowotworów w USA, Hiszpanii i Belgii. Uzyskała dyplom mistrzowski w prestiżowej szkole sztuk kulinarnych Le Cordon Bleu w Paryżu. Specjalizuje się w zakresie żywienia molekularnego w zdrowiu i w chorobie. Interesuje się psychologią, historią sztuki kulinarnej i śpiewem klasycznym. Mieszka w Paryżu. 
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel