Dyniowy hummus

2018-07-09
Dyniowy hummus
Przepis podstawowy na hummus pochodzi ze zbioru przepisόw kuchni libańskiej Anissay Helou.
Przepis przygotowała p. Agnieszka Chęcińska-Moser

Składniki: 

  • 200g suchej ciecierzycy 
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • lub 1 puszka (400g) ciecierzycy
  • 200ml tahini
  • 200g pieczonej dyni
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1-2 cytryn
  • oliwa
  • ostra papryka w proszku, sόl
  • natka pietruszki
 
Wykonanie:

  1. Namocz ciecierzyce przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody spożywczej (weź trzy objętości wody na jedną objętość ciecierzycy).
  2. Na drugi dzień odcedź ją i dokładnie wypłucz. Zalej ją całkowicie zimną woda, zagotuj, po czym gotuj na średnim ogniu przez około 1,5 godziny, aż będzie bardzo miękka. Odcedź (zachowaj trochę wody po gotowaniu), ostudź, odparuj i zmiksuj na gładkie puree.
  3. Jesli używasz ciecierzycy z puszki, odcedź ją, przepłucz i zmiksuj na puree.
  4. Dynię umyj, pokrόj na kawałki, piecz w piekarniku w temperaturze 200C przez 30 minut, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ją ostudź, oddziel skόrkę, odparuj i zmiksuj na gładkie puree.
  5. Obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj. Zmieszaj puree z ciecierzycy z puree z dyni. Wmieszaj przygotowane puree w pastą tahini.
  6. Dodaj sok z cytryn, czosnek i sόl do smaku. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj wody z gotowanej ciecierzycy. Hummus ma mieć konsystencję miękkiego kremu, ale nie lejącą. Wyłόż hummus do miseczki, polej oliwą, posyp ostrą papryką i natką pietruszki.
  7. Serwuj z chipsami kukurydzianymi.

Agnieszka Chęcińska-Moser 
Jest doktorem nauk biomedycznych, biologiem molekularnym i szefem kuchni. Prace doktorska obroniła na Wolnym Uniwersytecie w Amsterdamie, następnie odbyła kilka staży podoktorskich z diagnostyki i leczenia nowotworów w USA, Hiszpanii i Belgii. Uzyskała dyplom mistrzowski w prestiżowej szkole sztuk kulinarnych Le Cordon Bleu w Paryżu. Specjalizuje się w zakresie żywienia molekularnego w zdrowiu i w chorobie. Interesuje się psychologią, historią sztuki kulinarnej i śpiewem klasycznym. Mieszka w Paryżu. 
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel