Ciasto ze śliwkami

2018-07-07
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Jedno z najlepszych ciast z owocami. Kruche ciasto oraz śliwki zapieczone pod pyszną śmietanową zalewą.

SKŁADNIKI:

  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto ? najlepiej najpierw wszystko porządnie posiekać nożem. Ciasto można też wyrobić w malakserze ? wystarczy w misie umieścić wszystkie składniki i wyrobić maszyną.
  2. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  3. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (25×35).
  4. Śliwki wydrylować, ułożyć na cieście (rozcięciem do góry) i posypać brązowym cukrem.
  5. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 20 min.

SKŁADNIKI ZALEWY:

  1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
  2. Zalać podpieczone ciasto i z powrotem wstawić do piekarnika.
  3. Piec do lekkiego zarumienienia się zalewy (około 30 ? 35 minut).

Ciasto można podać po ostudzeniu lub jeszcze ciepłe, z gałką lodów śmietankowych.


Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel