Ciasto piernikowe z powidłami śliwkowymi

2016-12-12
Ciasto piernikowe z powidłami śliwkowymiDla wielu z nas zapach korzennych przypraw automatycznie przywołuje wspomnienia świąt Bożego Narodzenia, Wigilii, śnieżnej zimy i ciepłej, rodzinnej atmosfery. Nic więc dziwnego, że różnego rodzaju pierniki, pierniczki, ciasta korzenne są tak popularne na naszych stołach. 
Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi i polane gęstą, czekoladową polewą.

SKŁADNIKI:

DODATKOWO:

JAK ZROBIĆ:

  1. Masło roztopić w rondelku, dodać miód i śmietankę.
  2. Mąkę, kakao, sodę, sól i przyprawy wymieszać.
  3. Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło z miodem i śmietanką i jeszcze chwilę ubić.
  4. Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki.
  6. Piec przez ok. 60 minut w 175⁰C do suchego patyczka. Wystudzić.
  7. Ciasto przekroić na pól i przełożyć powidłami śliwkowymi. Wierzch posmarować polewą przygotowaną z roztopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel