Ciasto piernikowe z powidłami śliwkowymi
2016-12-12

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne ciasto piernikowe przełożone powidłami śliwkowymi i polane gęstą, czekoladową polewą.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 2 jaja
- 120 g miodu z cynamonem
- 125 g masła
- 250 ml śmietanki 30%
- po 1 łyżeczce mielonych: imbiru, goździków, kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30%
JAK ZROBIĆ:
- Masło roztopić w rondelku, dodać miód i śmietankę.
- Mąkę, kakao, sodę, sól i przyprawy wymieszać.
- Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło z miodem i śmietanką i jeszcze chwilę ubić.
- Połączyć suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki.
- Piec przez ok. 60 minut w 175⁰C do suchego patyczka. Wystudzić.
- Ciasto przekroić na pól i przełożyć powidłami śliwkowymi. Wierzch posmarować polewą przygotowaną z roztopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką.

Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2016