Ciasteczka orkiszowe proste i zdrowe

2017-02-20
Ciasteczka orkiszowe proste i zdroweOrkisz - zboże nieco zapomniane w naszej kuchni powoli wraca do łask. Jego właściwości odżywcze i poprawiające zdrowie znane były już od starożytności, a jeszcze bardziej skupiła się na nich św. Hildegarda z Bingen - benedyktynka, która w czasach średniowiecza opracowała leczniczą dietę orkiszową.
Więcej o orkiszu i jego właściwościach już niedługo pojawi się na naszej stronie :)
Natomiast dzisiaj zaczniemy od bardzo prostego przepisu z użyciem płatków orkiszowych i mąki orkiszowej.

Jakiś czas temu pisaliśmy o habermusie, dzisiaj kolej na pyszne ciasteczka orkiszowe, które z chęcią zjedzą nawet dzieci!

SKŁADNIKI:

JAK ZROBIĆ:

  1. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. 
  2. Następnie dodajemy posiekane masło oraz jajko i zagniatamy masę. Ważne, by ciasto nie było zbyt mokre, aby osiągnąć dobrą konsystencję można też dodać trochę mąki.
  3. Za pomocą dużej łyżki do lodów nakładamy ciastka, wyjdzie około 20 ciastek. Można też rozwałkować ciasto na porządnie oprószonej mąką stolnicy i ciąć w prostokąty.
  4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż będą rumiane (około 15-20 minut). Wyjmujemy blachę z pieca, odstawiamy na kilka minut i przekładamy na kratkę do wystudzenia.


Przepis i zdjęcie dzięki uprzejmości ladnebebe.pl  :)


Pokaż więcej wpisów z Luty 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel