Bakalie – zdrowa przekąska

2019-01-02
Bakalie niestety rzadko goszczą w naszym menu. Orzechy mają więcej zwolenników niż suszone owoce. Częściej bakalie są dodatkiem do ciast i deserów, niż jako samodzielna przekąska.

A szkoda! Ponieważ bakalie są bardzo bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika! Uzupełniają dietę o składniki odżywcze, których często nam brakuje (m. in. wapń, magnez, potas, cynk, witaminy z grupy B). Doskonale zaspokajają uczucie głodu i chęć na podjadanie słodyczy, a są dużo zdrowsze i bardziej wartościowe, choć niestety nie są małokaloryczne.

Po bakalie powinny sięgać przede wszystkim osoby cierpiące na zaparcia i w okresach przemęczenia, stresu i napięcia, a także kobiety w okresie menopauzy oraz dzieci.

Trzeba wiedzieć, że jeśli już sięgamy po suszone owoce i orzechy to warto sięgnąć po takie, które posiadają certyfikat EKO albo chociaż wiemy, że nie są siarkowane. Niestety znaczna część bakalii, dostępnych na rynku jest konserwowana za pomocą dwutlenku siarki.
Ekologiczne bakalie są suszone naturalnymi metodami oraz mamy gwarancję, że do ich uprawy nie stosowano sztucznych oprysków i pestycydów.

RODZYNKI

Zawierają witaminy z grupy B, potas, wapń i jod. Polecane kobietom z osteoporozą oraz osobom bardzo aktywnym fizycznie. Wspomagają koncentrację, trawienie i odporność.

DAKTYLE

Są wysokoenergetyczne, mają dużo błonnika, właściwości wykrztuśne, obniżają poziom cholesterolu, lekko przeczyszczają. Łagodzą objawy menopauzy i osteoporozy. Według badań w daktylach znajdziemy substancję o podobnej budowie chemicznej i właściwościach co aspiryna, dlatego ich spożywanie pomaga w leczeniu przeziębienia czy bólach głowy.

MORELE

Mają bardzo korzystny wpływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię. Dzięki dużej zawartości beta-karotenu mają właściwości antynowotworowe. To właśnie morele są najczęściej siarkowane, aby zachowały żółty kolor. Niesiarkowane suszone morele są ciemne.

ORZECHY

Włoskie, arachidowe, laskowe, brazylijskie, nerkowca, migdały – wybór jest ogromny. Warto wybrać te, które najbardziej nam smakują!
Są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Doskonałe źródło białka dla osób na diecie wegetariańskiej oraz sportowców. Zawierają dużo wapnia, wartościowe tłuszcze i minerały. Regularne spożywanie orzechów poprawia pamięć i koncentrację, wspomaga pracę serca, trawienie, a także poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Wskazane są dla osób przemęczonych, z anemią. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego są również niezbędnym uzupełnieniem diety dla kobiet w ciąży.


W naszej ofercie mamy bakalie z certyfikatem EKO z Bioplanet, jak i naturalne, niesiarkowane i bez sztucznych dodatków bakalie z NaturalnieZdrowo!
Spróbujcie sami!

Polecane
Rodzynki sułtanki BIO 400g - Bio RajRodzynki sułtanki BIO 400g - Bio Raj
10,29 zł / szt.
Morele suszone EKO 400gBioplanetMorele suszone EKO 400g
16,99 zł / szt.
Migdały BIO 100 gBioplanetMigdały BIO 100 g
11,60 zł / szt.
Orzechy włoskie BIO 100gBioplanetOrzechy włoskie BIO 100g
11,70 zł / szt.
Orzechy laskowe BIO 100g BioplanetOrzechy laskowe BIO 100g
9,00 zł / szt.
Orzechy nerkowca BIO 100g BioplanetOrzechy nerkowca BIO 100g
14,43 zł / szt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel