5 sposobów na idealnego grilla

2018-06-26
Mamy dla Was 5 sposobów na idealnego grilla. Pewnie każdy z Was jest ekspertem od grillowania i ma swoje sposoby, ale chcieliśmy podzielić się z Wami naszymi doświadczeniami, a więc…

Co sprawia, że grillowane mięso tak smakuje? Naszym zdaniem jest to oczywiście dobra MARYNATA!

Dzięki marynowaniu mięso kruszeje, pozostaje soczyste i pełne aromatu. Marynujemy najczęściej mięso wieprzowe czy wołowe, ale też drób i ryby. Oczywiście każde z tych mięs wymaga nieco innej marynaty czy mieszanki przypraw. Jednak ogólne zasady są wspólne:

Odpowiedni dobór smaku marynaty

Wołowinę i wieprzowinę komponujemy ze smakiem ostrym i słonym. Drób dobrze łączyć z przyprawami słodkimi, lekko słonymi czy kwaśnymi. Do delikatnych ryb sprawdzą się kwaśne i ostre marynaty. Warto spróbować marynaty przed włożeniem mięsa, bo jeśli smak nie do końca nam odpowiada później nie zmienimy smaku mięsa.

Składniki do marynaty

Przede wszystkim różnorodność. Głównymi składnikami marynat są zazwyczaj przyprawy, zioła, olej lub oliwa z oliwek i coś kwaśnego – sok z cytryny, ocet. Często pojawia się również czosnek, imbir, miód czy odrobina alkoholu.

Przygotowanie mięsa

Mięso najpierw powinno być dokładnie umyte i osuszone papierowym ręcznikiem. Jeśli mięso jest przerośnięte tłuszczem, dobrze jest ten tłuszcz powycinać (chyba że lubimy bardzo tłuste potrawy). Kroimy mięso na mniejsze kawałki, ewentualnie nacinamy lekko większe części mięsa.

Czas i sposób marynowania

Kiedy mięso mamy już gotowe należy przełożyć je do miski lub innego odpowiedniego naczynia i zalać je marynatą, najlepiej tak, aby mięso w całości było pod marynatą. Jeśli nie jest, będziemy musieli co jakiś czas obracać mięso. Przykrywamy szczelnie naczynie i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Przygotowanie mięsa to główna część wspaniałego obiadu z grilla. Jednak aby dopełnić całości ważne jest jeszcze kilka małych rzeczy…

Nie zapomnijcie o dodatkach

Lekka sałata z pomidorem i rzodkiewką czy sałatka grecka to obowiązkowy dodatek do dań z grilla.

Do tego ketchup pikantny albo łagodny, a może musztarda w dowolnym rodzaju?

Grillowane warzywa i chrupiące pieczywo z masłem czosnkowym to również częsty gość na wspólnej biesiadzie przy grillu.

Nasza propozycja na najprostszą marynatę do karkówki:

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zalać powstałą marynatą kawałki mięsa.

A jakie Wy macie sposoby na marynatę? Jakie są Wasze ulubione dodatki do grilla?






Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel