Pasta jajeczna z avocado

2016-11-21
 Pasta jajeczna z avocado


SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe avocado
  • jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżka majonezu (przyda się jeśli avocado nie jest bardzo dojrzałe)
  • sól i pieprz do smaku

JAK ZROBIĆ:

  1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki. 
  2. Avocado przekroić na pół, wykręcić pestkę i wydrążyć łyżką miąższ.
  3. Miąższ skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem.
  4. Jajka zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać do avocado.
  5. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


Pastę podawać z pieczywem.
Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Avocado może ściemnieć, jednak nie zmienia to smaku pasty.

Ciekawostka: Można zachować pestkę z avocado i włożyć ją do pojemnika razem z pastą. Dzięki temu pasta nie ściemnieje tak szybko.


Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel